Strona główna  
   
  Historia szkoły  
   
  Dokumenty szkoły  
   
  Zasady rekrutacji  
   
  Profilaktyka  
   
  Nauczyciele  
   
  Samorząd Uczniowski  
   
  Rada Rodziców  
   
  Kierunki i wychowawcy klas  
   
  Kalendarz roku szkolnego  
   
  Kalendarz imprez i uroczystości  
   
  Olimpiady, konkursy, zawody  
   
  Koła zainteresowań  
   
  Absolwenci  
   
  Matura  
   
  Egzamin zawodowy  
   
  Osiągnięcia uczniów  
   
  Patronaty i współpraca  
   
  Udział szkoły w projektach  
   
  Współpraca z zagranicą  
   
  Europejskie projekty edukacyjne  
   
  Klub Europejski Douzelage  
   
  Wolontariat  
   
   
   
  Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  
   
  Gazeta szkolna "WIÓRY"  
   
  Super Klasa  
   
  Sport  
   
  Informacje dla rodziców  
   
  50 lat Liceum Ogólnokształcacego w Chojnie  
   
  Moodle  
   
   
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1chojna@o2.pl

tel./faks 091 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
     
   
     
   
     
 
ZUT
 
     
   
     
 
 
     
     
 
 
     
     

 


     
 

ELIMINACJE OKRĘGOWE

XVII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU


Dnia 11.01.2013 r. w Stargardzie Szczecińskim odbyły się okręgowe eliminacje XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Ze względu na kulturotwórczą rolę żywności i żywienia problematyka ta jest szeroko obecna w środkach masowego przekazu. Poświęca się jej liczne konferencje naukowe, targi, jest przedmiotem zainteresowania wielu autorów publikacji prasowych i książkowych oraz programów radiowych i telewizyjnych.

 

Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, w którego skład wchodziło:

- 30% zadań z zakresu tematyki wiodącej,

- 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu.

Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o  żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Test składał się z  różnego typu zadań: uzupełnianie tekstu, wybór prawda - fałsz, przyporządkowanie, skojarzenia.

Przed pisaniem testu odbyła się rejestracja uczestników i losowanie miejsc na sali gimnastycznej. W eliminacjach brało udział 48 uczniów z 24 szkół różnego typu - 16 osób z  liceum i 32 z techników województwa zachodniopomorskiego.

Uczeń klasy IV technikum organizacji usług gastronomicznych – Patryk Rogowski zajął 10  miejsce uzyskując 49 punktów. Mimo braku kwalifikacji do etapu centralnego gratulujemy uzyskanego wyniku.

Zgodnie z informacjami podawanymi przez Komitet Główny Olimpiady minimalna ilość punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosi 63.

Z okręgu zachodniopomorskiego nikt nie zakwalifikował się do etapu centralnego.

W trakcie sprawdzania prac dla uczestników Olimpiady i ich opiekunów odbył się pokaz sztuki kulinarnej. Jeden z uczniów sporządzał zupę z dyni po stargardzku.

 

mgr inż. Małgorzata Zarzycka

 

 

LANGUAGE

Anglia Niemcy Węgry


LINKI

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie


Dziennik elektroniczny

 
 

GALERIA

 
     
 
 
     
     
   
     
   
     
   
     
 

 

 
 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP Nr 1 w Chojnie